Terug naar >>

Alles en nog wat <<

Home <<

 

Alles eruit halen (wat erin zit)

We hebben een lieve duit neergeteld voor deze reis. Ik ben een dierbare overledene er dankbaar voor dat we die duit konden neertellen. Reden genoeg voor de overtuiging dat we er dan ook alles uit moeten halen wat erin zit. Hier in Etosha, waar de springbokken, zebra’s en struisvogels in de brandende hitte over de droge savanne zwerven, is dit een wat merkwaardige zegswijze. Alsof het een verrassingspakket is met cadeautjes en je gek bent dat je er bij het weggooien van de doos nog presentjes in achterlaat. 


 

 

’s Avonds zijn we neergestreken in het Etosha Safari Camp, in een lodge enkele kilometers buiten het Etosha-park. We zijn niet de enige hier. Twee bussen vol Duitsers uit Heidelberg zijn er ook neergestreken. Deze gasten zijn aardig op leeftijd en flink aan de maat. Het bedienend personeel moet stevig aanpoten om de halve liters aan te slepen. Bij elke rondgang langs het avondbuffet worden de borden rijkelijk gevuld. Ja, ze halen het er wel uit.
Maar wanneer de desserts worden uitgestald, laat ik me ook niet onbetuigd. En terwijl ik voor de tweede keer een portie chocoladecake met zoete vanillecrème verorber, bemerk ik een vreemde en vervreemdende verandering in mijn gemoedstoestand. Het is alsof er plotseling een sluier over mijn zinnen wordt getrokken, alsof ik weer verstrikt raak in mijn alledaagse conditionering. Nu begrijp ik weer wat het betekent om alles eruit te halen wat erin zit. Echt goed smaakt het niet – het smaakt naar meer. Onbevredigd begin ik weer uit te reiken naar een beloftevolle toekomst. Wat staat me volgende week weer te wachten op mijn werk? Benieuwd hoe de foto’s zijn geworden; ik ga er weer verhalen bij schrijven en een website van maken. Dat zullen familie en vrienden vast wel waarderen. In verlangen laat ik het hier en nu voor wat het is. Het is die onvervulde smaak naar meer die ik weer gewoon ‘geluk’ noem.

Bij het kampvuur in het midden is live muziek van vier gitaristen. Ik had me bijzonder verheugd op Afrikaanse muziek, maar dit is een gedweeë drie-akkoorden-brei met zo nu en dan een acceptabele solo. Het doffe gevoel bekruipt me dat ik met het verlaten van het Etosha-park ook Afrika heb verlaten. Het besef van tijd en tijdelijkheid dringt zich op. Morgen linea recta naar Windhoek en dan overmorgen in alle vroegte naar het vliegveld. Op naar …
Ondertussen hebben de muzikanten hun muzikale behang gestaakt en zich teruggetrokken. Het laat me onverschillig. Beter geen muziek dan helemaal geen muziek. Oeps, ik moet mijn malariapil nog innemen. Dan nog maar een hap van die zoete kledder. 

Plotsklaps word ik tot de orde geroepen. Het voltallige personeel van de lodge – mannen en vrouwen – komt in een lange rij de binnenplaats oplopen met de vier muzikanten voorop. Hun spel, het ritmische klappen van hun handen en met name hun ongepolijste zang treft me rechtstreeks in het hart. Hier komt enthousiasme binnenmarcheren. Muziek zoals muziek soms alleen maar kan zijn –hartstocht, hartslag, een uiting van levenslust. De uitbundigheid is harmonisch en vanzelfsprekend, zoals de merel fluit, de hyena jankt en de olifant trompettert. Ze brengen een aubade aan een Duits echtpaar dat veertig jaar is getrouwd.  


Etosha Safari Camp - ontbijt in de Down Corruption Bar

Alles in mij – inclusief het houterige bewegingsapparaat – wil bewegen; de onbeholpenheid van een pasgeboren giraffe voelt als een bevrijding. In deze aanstekelijke atmosfeer ben ik het niet die ‘ergens iets uithaalt’. ‘Het’ haalt mij ergens uit. ‘Het’ overkomt me, ‘het’ wordt me geschonken. Het enige wat ik kan doen is ‘het’ Ik kan het alleen is het in dankbaarheid aanvaarden. Deze kortstondige reprise voordat de eigenmachtigheid weer zijn sluier over mijn verwondering trekt, maakt ondubbelzinnig duidelijk wat het tegenovergestelde is van ‘alles eruit halen wat erin zit’, namelijk genade. Het is zoals Nelson Mandela ooit sprak: ‘Zingen en dansen maken dat we in vrede kunnen leven met de wereld en onszelf; zingen en dansen verbinden ons met het leven’.

 

 

Vorige <<

>> Volgende