Welkom

‘Most welcome in Malawi, Mr. & Mrs. Tempelaar.’ Susan houdt een spandoek van aan elkaar geplakte A-4’tjes boven haar hoofd. Niet voor lang, want Trees is haar al om de nek gevlogen. Susan ziet er goed uit, met een prachtige lange rok aan en met een bloem in het haar.

Even ervoor is de Boeing 737 van South African Airways met piepende remmen tot stilstand gekomen op de korte en hobbelige landingsstrip van Blantyre. De piloot heeft het toestel recht voor de deur geparkeerd van een primitief onderkomen dat dienst doet als aankomst- en vertrekhal. We hoeven slechts enkele tientallen meters te lopen, de hal door, naar buiten waar Susan op ons wacht. Met onze bagage en een fraai paspoortstempel betreden we Malawi.

 

Susan heeft speciaal ‘ziekenvervoer’ geregeld vanuit Trinity Hospital. Antonio is de chauffeur van de provisorische ambulance. Eerst gaan we boodschappen doen in een winkelcentrum in een buitenwijk van Blantyre. In de Shoprite is van alles te koop. De schappen zijn gevuld met flessen frisdrank vleeswaren, rijst, fruit en boter (high in omega-3 fetty amino acids). Micheal Jackson’s Thriller klinkt op de achtergrond. Na het winkelen bestellen we drie coke op een terrasje. We krijgen er twee. De voorraad is op. Op het terras zitten welgestelde Malawianen. Smartphone en laptop ontbreken niet. We wachten op Antonio die even een vriend bezoekt. Fleetwood Mac klinkt uit de speakers.

 

Chauffeur Antonio

 

Cola op een terrasje

Druk onderweg

Markt onderweg