Truc(k) met stenen

Patrick is ooit als Duitse student rechten begonnen aan een vakantietrip van Kaapstad naar Bonn, zijn toenmalige woonplaats. Aangekomen in Nkhata Bay aan het Malawi-meer was hij de busritten en de smerige lodges zat. Nkhata Bay was destijds een rustieke, enigszins toeristische plaats. Geschikt om even te pauzeren en uit te rusten. Maar na twee weken pauze was hij ook het slechte eten zat sometimes rice, sometimes beans, sometime rice and beans. Hij maakte van de nood een deugd. Hoewel hij geen enkele ervaring had, opende hij zelf een restaurant. De eerste dagen was het een chaos, maar na een week stroomde de tent vol met toeristen. Na twee maanden overwoog Patrick of hij weer verder zou trekken. Hij kon niet tot een besluit komen. Sindsdien heeft hij van alles ondernomen. Hij is getrouwd met een Malawiaanse vrouw en heeft met haar drie kinderen, twee dochters en een zoon. Patrick heeft veel door Malawi getrokken en heeft in de loop der tijd het nodige ervaren van de cultuur ter plekke. Hij heeft ook enkele huizen gebouwd. Een leerzame bezigheid. Het eerste huis werd geen succes geen bouwervaring, een Duitse bril op, stevig dak, doorzon-ramen, geen ventilatie en hier en daar uit het lood. Dat laatste is overigens niet ongebruikelijk in Malawi.

 

Voor zijn eerste lading van vijfduizend bakstenen huurde hij een truck, een oplegger en enkele sjouwers. Gelukkig toeval: de oplegger paste op de truck. Na twee uur hadden de sjouwers de stenen op de oplegger geplaatst. De truck bleek echter op rulle grond te staan. Toen hij wilde wegrijden, groeven de wielen zich in. De combinatie was niet in beweging te krijgen, wat ze ook probeerden. Slechts twee meter verderop begon de verharde weg.

Patrick gaf de sjouwers opdracht de stenen weer van de oplegger te halen, opdat hij het lege gevaarte twee meter verder kon rijden. Luid protest! De sjouwers weigerden. Een van hen koppelde de truck los, reed twee meter verder, verbond de oplegger met een stevig touw aan de truck en trok de zaak vlot. Improviseren, dat is wel het belangrijkste wat ik van Malawianen heb geleerd, aldus Patrick.

 

Patrick heeft hij zijn besluit nu al ruim 20 jaar uitgesteld. Hij is de eigenaar van Budget Safaris en onze gids op een zesdaagse trip door Noord-Malawi. Ik heb de indruk dat hij Duitsland en zijn studie wel voor gezien houdt. Hij zal nooit Malawiaan worden, maar hij is ook geen Duitser meer.

 

Vervoer van stenen

 

Geen Wegenwacht

 

Het bakken van stenen en

 

het resultaat